Skip to main content

De architect

Londens architectenbureau Caruso St John Architects, mede opgericht door Peter St John, is gespecialiseerd in hedendaagse ontwerpen in de stedelijke publieke ruimte, waarbij rekening gehouden wordt met de eigenheid van de omgeving.

.

Wat maakt Residentie Falconhoven en de filosofie achter het project zo interessant?

Onze interesse in steden. En in hoe we steden zo divers mogelijk maken door zoveel mogelijk omgevingen te creëren. Mensen hebben die diversiteit nodig om een stad te doen werken. Het doel van dit project was om alles wat we leuk vinden aan een stad, of aan een bepaald deel van een stad, te behouden. Voor dit deel van Antwerpen, dat heel centraal gelegen is, bestond dat vooral uit diversiteit en kleinschaligheid. De straten zijn hier over een periode van vijf eeuwen ontstaan! Het zit in het DNA van ons architectenbureau om te kijken wat een bepaalde buurt uniek maakt. Hier is dat het netwerk van binnentuinen, een gemeenschappelijke groene ruimte voor elke bewoner van het kleinschalige woonblok.

 

Is er iets specifieks in het ontwerp dat de filosofie achter het project duidelijk illustreert?

Aan Residentie Falconhoven vallen vooral de open ruimtes in de gevel op, met hun zuidelijke, zuidoostelijke oriëntatie. Bovendien zijn de kolommen niet zoals gebruikelijk vierkant, maar vijfhoekig. We hebben met andere woorden veel tijd geïnvesteerd in het ontwerp. De kolommen geven de façade ook een lichtere touch en een algemene herkenbare esthetiek.

 

Wat kunt u vertellen over de relatie tussen Residentie Falconhoven en de rest van De Bonte Stad?

Wat vooral ongebruikelijk was bij ons voorstel voor De Bonte Stad was het feit dat we met een team van vijf architecten hebben gewerkt. We deden dit opzettelijk om genoeg variëteit in de architectuur te steken. Het resultaat is een gevarieerde straat aan twee zijden die perfect past bij de schaal van de stedelijke omgeving. Eén enkele architect zou zo’n effect nooit kunnen creëren; het is onmogelijk om op je eentje zoveel gebouwen naast elkaar te ontwerpen die genoeg van elkaar verschillen. Dus het idee was om een groter gebouw te ontwerpen met aan de straatkant twee façades gecombineerd met kleinere gebouwen die samen enkele interessante straten konden opleveren. Dit opzet keert terug naar onze filosofie van hoe een ‘goede’ stad eruit ziet.

Met deze strategie hebben we ons steentje bijgedragen tot het uiteindelijke doel van de ontwikkelaars, namelijk het bevorderen van de uitzonderlijke woonkwaliteit die van Residentie Falconhoven een leuke plek maakt om in de stad te wonen.

Falconhoven

43% verkocht – verkoop handelsruimtes gestart

Wenst u meer informatie over Residentie Falconhoven?

Verkoopkantoor:
Oude Leeuwenrui 18
2000 Antwerpen

Meer info

Relevante artikels

Het project

Hans Goessens is gedelegeerd bestuurder bij ontwikkelaar CIP, drijvende kracht achter de ontwikkeling van De Bonte Stad en Falconhoven.

Lees meer

17 Maart – Opendeurdag georganiseerd door QUARES

Interesse om in Falconhoven te wonen? Kom langs op de opendeurdag georganiseerd door QUARES op 17 Maart tussen 11u en 14u Locatie: Verkoopkantoor CIP, Oude Leeuwenrui 18, 2000 Antwerpen

Lees meer