Skip to main content

BREEAM outstanding

Glynn van Nieuwenhuyse is medewerkster van BOPRO, een adviesbureau gespecialiseerd in vastgoed. BOPRO staat ontwikkelaars bij om op een verantwoorde en duurzame manier te werk te gaan.

Kunt u kort de rol van BOPRO binnen Residentie Falconhoven beschrijven?

BOPRO is in dit project tot nu vooral BREEAM assessor geweest. Doorheen het ontwikkelingsproces hebben wij de vooropgestelde ambitie – het ‘outstanding’ label behalen – bewaakt. Om het label te behalen moet een gebouw immers op veel verschillende vlakken een bepaalde norm van duurzaamheid behalen; een norm die bijna altijd veel hoger ligt dan wat wettelijk in ons land wordt voorgeschreven.

 

Wat waren de grootste uitdagingen?

Een eerste moeilijk vraagstuk waar de ontwerpers rekening mee moesten houden, was hoe er genoeg daglicht kon worden binnengelaten. Dankzij een doordacht ontwerp en het juiste gebruik van kleuren zijn we daar wel in geslaagd.

Een andere uitdaging was om levenslang toegankelijk wonen mogelijk te maken. De appartementen zijn zodanig ontworpen dat ze bij oplevering al heel gemakkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers of minder valide personen.

Daarnaast is er ook rekening gehouden met de toekomst, en zijn bijvoorbeeld de muren gecontroleerd op hun stevigheid zodat het mogelijk is om later rails te monteren. Verder besteden we veel aandacht aan milieuvriendelijke afwerkingsmaterialen die misschien iets duurder zijn, maar beter voor de gezondheid van de bewoners.

Een ander gezondheidsaspect is de akoestiek. Waar veel mensen samenwonen wordt akoestiek heel belangrijk. Met de juiste akoestische isolatie kun je veel luchtgeluid wegnemen. Tenslotte moesten we in de plannen ook rekening houden met het feit dat kopers de indeling van de appartementen nog kunnen veranderen.

 

De meest voor de hand liggende normen hebben misschien wel te maken met water- en energieverbruik. Hoe wordt daarmee omgegaan bij Residentie Falconhoven?

Voor de opwekking van de warmte werd er gekozen voor een warmtenet. Dit is een zeer efficiënte manier om warmte op te wekken. Bovendien is er globaal gezien weinig onderhoud aan nodig, want niemand heeft een eigen ketel die om de zoveel tijd moet worden gecontroleerd. Bewoners betalen minder per maand en hebben weinig onderhoudskosten. Het stoken gebeurt met een pelletketel. Het voordeel is dat pelletketels CO2- neutraal zijn.

Ook in de gemeenschappelijke delen wordt heel bewust met energie omgesprongen. Zo zijn bijvoorbeeld alle openbare plaatsen op een zo zuinig mogelijke manier verlicht.

Om het waterverbruik in de appartementen zo laag mogelijk te houden, zijn een aantal voor de hand liggende maatregelen getroffen: spaarkoppen op de douches en kranen, zuinige spoeling van de wc’s… De keukenapparaten zijn zuinige modellen met minimum het A+ label.

Handig voor het huishouden en de verwerking van afval is dat in de keukeninrichting standaard plaats wordt voorzien voor sorteren en recycleren.

 

Tenslotte is ook mobiliteit een belangrijk duurzaamheidaspect voor Residentie Falconhoven?

De ligging van dit project is ideaal om het openbaar vervoer te gebruiken. Bussen, trams en zelfs het centraal station zijn allemaal dichtbij. Ook het fietsgebruik proberen we te stimuleren. Zo zijn er fietsstallingen voorzien voor de bewoners, en wijzen we op de aanwezigheid van de vélo’kes. Ook de systemen om aan autodelen te doen, zullen we uitvoerig communiceren. Want hoe minder auto’s in de stad, hoe aangenamer voor iedereen.

Falconhoven

BREEAM OUTSTANDING! Duurzaam wonen in de stad

Wenst u meer informatie over Residentie Falconhoven?

Verkoopkantoor:
Oude Leeuwenrui 18
2000 Antwerpen

Meer info

Relevante artikels

Het project

Hans Goessens is gedelegeerd bestuurder bij ontwikkelaar CIP, drijvende kracht achter de ontwikkeling van De Bonte Stad en Falconhoven.

Lees meer

Verkoop handelsruimtes gestart

Interesse in een handelsruimte gelegen in Falconhoven? Voor meer info en een bezoek aan de site: info@cip.be – 03 369 37 37

Lees meer