Skip to main content

De hoven

Wanneer men in de toekomst een luchtfoto zal maken van het centrum van Antwerpen, zullen de vier hoven rond De Bonte Stad meteen te spotten zijn. Ze vormen de link met de schaal en de geschiedenis van de stad en geven de bewoners. De hoven zijn waarneembaar vanuit de omliggende straten Falconrui, Oude Leeuwenrui, Generaal Belliardstraat en het Falconplein.

De binnenhoven zijn vrij toegankelijk voor het publiek en maken zo deel uit van het buurtweefsel. Om de eenheid van de hoven kracht bij te zetten, wordt overal op de site dezelfde natuursteen gebruikt voor de betegeling. De hoven zijn dus als het ware vier verschillende uitsneden uit een gemeenschappelijk tapijt.

Hof 1: Parktuin met historische kloostermuur

Het meest zichtbare hof bevindt zich langs de Falconrui en voorziet ook een doorgang naar het Falconplein. Het is de grootste tuin, met een groep tulpenbomen in een groot gazon. Een historische kloostermuur loopt diagonaal door het park.

Hof 2: Labyrint

De naam verwijst naar de speelse muurtjes die over het glooiende gazon zijn uitgespreid. Enkele inheemse bomen worden aangeplant, vier hoogstammige elzen en twee hazelaars, aangevuld met een assortiment aan vaste planten. Aan de zuidgevel van het L-blok beschermt een luifel het meest publieke deel van de hof tegen de regen.

Hof 3: Natuurtuin

De tuin straalt rust en eenvoud uit, als een ‘secret garden’. Boordevol leven, bloeiwijzen, herfstverkleuringen, bladvormen,.. wordt dit een echte kijktuin voor bewoners en passanten. Vier bomen worden aangeplant: een haagbeuk, een berk, een es en een olm. De lage plantensoorten werden gekozen in functie van hun natuurwaarde.

Hof 4: Boomgaard

Het meest besloten hof wordt beplant met een raster van sierkerselaars. Af en toe wordt een boom weggelaten zodat open ruimtes ontstaan waarin plaats is voor extra grote zwerfkeien als speels element. Gelegen ten noorden van Falconhoven, zal dit hof bij een aantal appartementen het uitzicht bepalen.

hoven_falconhoven_006


Bjorn Gielen ontwierp de hof waarrond Falconhoven en De Bonte Stad zijn gelegen. Ook aan de uiteindelijke invulling van de overige drie hoven van het totale bouwblok heeft hij als landschapsarchitect meegewerkt.

Lees hier het volledig interview

Falconhoven

Bezoek de modelappartementen

CIP heeft 2 volledig ingerichte modelappartementen afgewerkt in de Residentie FALCONHOVEN.

Ontdek het project, de inrichtingsmogelijkheden en het afwerkingsniveau tijdens een persoonlijk bezoek.

Meer info

Relevante artikels

Levendige buurt zoekt kennerspubliek

Op een mooie lentedag met temperaturen van tegen de 20 graden, neem ik u samen met enkele van mijn vrienden mee op een tocht door de omliggende straten. Een (vrije) dag in het leven van een Falconbewoner, zeg maar.

Lees meer

Stad van connaisseurs en kunstenaars

Spoort de sfeer in de stad schrijvers aan tot het voltooien van indrukwekkende literatuur? Men zou denken van wel. Elsschot, Van Ostaijen, Lampo, Conscience, Geeraerts, en recenter Moeyaert, Naeghels en Lanoye. Architecten met wereldfaam zoals bOb Van Reeth, Bilmeyer en Baeckelmans hebben het aanzicht van de stad mee bepaald. Modeontwerpers die in heel de wereld …

Lees meer