Skip to main content

Het landschap ontwerpen

Naast het figuurlijke groene hart van Falconhoven, is er bij het ontwerp veel aandacht besteed aan de inplanting van groen. Het zijn immers de vier prachtige hoven die van de gehele site een verademing in de stad maken, waar je als bewoner even kan tot rust komen, alsof je in je eigen groene hoekje even tijd kan nemen voor jezelf.

Bjorn Gielen ontwierp de hof waarrond Residentie Falconhoven en De Bonte Stad zijn gelegen. Ook aan de uiteindelijke invulling van de overige drie hoven van het totale bouwblok heeft hij als landschapsarchitect meegewerkt.

 

Het was uw rol om na de afwerking van het ontwerp de hoven in te vullen?

Daar komt het op neer, ja. Het bouwplan werd geleverd met een blinde vlek en de vraag: hoe richt je daar de groene ruimte in? Mijn deel was dan specifiek het zo benoemde Hof II, dus het hof waaraan Residentie Falconhoven en De Bonte Stad gelegen zijn. West8, een ontwerpbureau uit Rotterdam, is verantwoordelijk voor de vormgeving van de andere hoven, daar heb ik voornamelijk voor de beplanting gezorgd.

 

Wat zijn uiteindelijk de vier typologieën geworden?

Als eerste is er ‘het labyrint’, voornamelijk bestaande uit een zacht glooiend gazon. Aangezien er een buurthuis en een kinderdagverblijf aan grenzen, kan de ruimte best ook een ludieke invulling krijgen. Liever dan een traditioneel speelplein te bouwen hebben we het idee opengetrokken naar een inrichting die eerder aanleiding geeft tot spelen. We hebben er ‘verstoppertjesmuren’ ingepland die het midden houden tussen een zitbank en een speelelement. Daarnaast is er ‘de natuurtuin’, een tuin met een redelijk dichte en lage beplanting aangevuld met een viertal hogere bomen. Het derde hof wordt ‘de boomgaard’ genoemd omdat hier vooral hogere bomen domineren. Het vierde hof tenslotte sluit meer aan bij een traditionele parkinrichting, een afwisseling van gras met hogere begroeiing die uitnodigt om in te spelen, in het gras te zitten, etc.

Lees hier meer over de hoven

Vervullen de hoven ook een rol op het vlak van duurzaamheid? Wat is hun ecologische meerwaarde?

Aangezien we voor de hoven enkel inheemse soorten gebruikten, stijgt de natuurwaarde voor de stad uiteraard. Zeker voor een binnengebied in de stad kan de besloten natuur zeer waardevol zijn. Het schuilt soms in kleine dingen zoals de bloei van de boomgaard, de veelheid aan bloemen en de diversiteit tussen de verschillende hoven. Daarnaast is het de bedoeling dat er fauna volgt, bijvoorbeeld dat er vogelnestjes komen in de boomgaard.

 

Wat is er opvallend aan de hof die speciaal voor Residentie Falconhoven is ontworpen?

We hebben bewust het leeuwendeel van de open ruimte dicht bij het grote blok ingeplant om het volume wat te temperen met bomen, en zo wat afstand te nemen. Dit brengt de inrichting van de hof meer balans in de schaal van het geheel. Kortom, deze met veel zorg en aandacht ontworpen hoven geven de stad en de bewoners van Residentie Falconhoven ontegensprekelijk iets extra: een plekje om tot rust te komen, en een prachtig uitzicht vanop de ruime balkons.

hoven_falconhoven_004

Referentie: Fotografiemuseum in Charleroi

Falconhoven

BREEAM OUTSTANDING! Duurzaam wonen in de stad

Wenst u meer informatie over Residentie Falconhoven?

Verkoopkantoor:
Oude Leeuwenrui 18
2000 Antwerpen

Meer info

Relevante artikels

Het project

Hans Goessens is gedelegeerd bestuurder bij ontwikkelaar CIP, drijvende kracht achter de ontwikkeling van De Bonte Stad en Falconhoven.

Lees meer

Verkoop handelsruimtes gestart

Interesse in een handelsruimte gelegen in Falconhoven? Voor meer info en een bezoek aan de site: info@cip.be – 03 369 37 37

Lees meer