Skip to main content

Stad van connaisseurs en kunstenaars

Soms vraagt men mij: waarom wonen in Antwerpen? Dan begin ik na te denken; echt lang hoeft dat niet te duren. De sfeer? Zou er iets in de lucht zitten boven Antwerpen? Een uniek soort gist dat cultuur doet bloeien en artiesten, ontwerpers en kunstenaars gelijk inspireert?

Spoort de sfeer in de stad schrijvers aan tot het voltooien van indrukwekkende literatuur? Men zou denken van wel. Elsschot, Van Ostaijen, Lampo, Conscience, Geeraerts, en recenter Moeyaert, Naeghels en Lanoye. Architecten met wereldfaam zoals bOb Van Reeth, Bilmeyer en Baeckelmans hebben het aanzicht van de stad mee bepaald. Modeontwerpers die in heel de wereld bewonderd worden, leerden er de stiel. Op de beeldende kunstenaars is het effect misschien wel nog het grootst. Van Permeke tot Panamarenko, Fabre, Tuymans, en de absolute meesters van weleer zoals Breughel, Jordaens, Hals en Rubens.

Kortom, Antwerpen is dé cultuurstad van Vlaanderen, vroeger en nu. Van de academiën tot de Zoo. Het MAS, Rubenshuis, Mode Museum en Red Star Line horen vandaag al bij de klassiekers. En wil de stedeling graag zelf een nieuw kunstwerk in huis, dan stelt de vereniging Kunst in Huis dat ter beschikking. In Antwerpen is cultuur springlevend en innovatief. Of in de woorden van Willem Elsschot: “In kunst mag niet geprobeerd worden”. Beter kan ik het zelf niet zeggen.

Kortom, Antwerpen is dé cultuurstad van Vlaanderen, vroeger en nu.

En bij dat cultuursnuiven hoort natuurlijk een glaasje wijn. Daarom nemen we u mee naar één van mijn favoriete winkels, tevens fijnste wijnhandelaar van Antwerpen: Chacalli Wines. Maak kennis met de zaakvoerder wanneer hij vertelt over zijn liefde voor wijn en voor de stad waar kunstenaars en connaisseurs zich al eeuwen thuis voelen.

Chacalli Wines >>

Falconhoven

Bezoek de modelappartementen

CIP heeft 2 volledig ingerichte modelappartementen afgewerkt in de Residentie FALCONHOVEN.

Ontdek het project, de inrichtingsmogelijkheden en het afwerkingsniveau tijdens een persoonlijk bezoek.

Meer info

Relevante artikels

De hoven

Wanneer men in de toekomst een luchtfoto zal maken van het centrum van Antwerpen, zullen de vier hoven rond De Bonte Stad meteen te spotten zijn.

Lees meer

Levendige buurt zoekt kennerspubliek

Op een mooie lentedag met temperaturen van tegen de 20 graden, neem ik u samen met enkele van mijn vrienden mee op een tocht door de omliggende straten. Een (vrije) dag in het leven van een Falconbewoner, zeg maar.

Lees meer